A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальний заклад Пустомитівської міської ради "Інклюзивно-ресурсний центр"

Якої поведінки батьки вчать своїх дітей?

Дата: 28.09.2023 14:39
Кількість переглядів: 4

Ой, самої різної ...

Дитина спостерігає, як реагує батько, коли матір просить щось принести. Запам'ятовує, з якими почуттями батьки роблять прибирання в будинку або ходять на роботу. Чи говорять вони "спасибі" один одному? Обіймаються вони? Чи виявляє матір повагу до батька, а батько до матері?

Свіжий розум дитини вбирає поведінку батьків, як промокашка чорнило. Але далеко не всю батьківську поведінку дитина буде повторювати. Дитина сама по собі є унікальною особистістю зі своїм неповторним характером. Тому двоє дітей в одній сім'ї візьмуть різні шаблони у дорослих, оскільки кожен сприймає світ через свою унікальну призму.

У контексті всього цього, давайте розглянемо методику виховання батогом.

Коли дитина не слухається, тобто робить щось вперекір батьківському бажанню, то прийнято карати. Навіщо? Щоб запам'ятав урок і більше так не поводився. Дитину спершу лають, а потім карають. Або спершу карають, а потім лають. Тут варіантів маса 

У той час, як батьки виховують насильством і словами, пояснюючи, як треба себе вести, 72% словесної інформації маленька дитина не засвоює. Зате вона прекрасно засвоює іншу інформацію - поведінку батьків. Дитина запам'ятовує гучність голосу, тембр, інтонацію, жести і так далі.

Дитина все це уважно спостерігає, щоб потім відтворити ту ж інтонацію, позу, гучність голосу, жести і слова. Пам'ятаєте перший головний принцип навчання: спостерігати - запам'ятовувати - повторювати?

За відображення поведінки оточуючих відповідають дзеркальні нейрони. Вони є у приматів, птахів і людей. Логіка дзеркальних нейронів дитини наступна: якщо батьки так чинять, значить і мені можна чинити так само, значить так прийнято поводитись в цьому суспільстві.

Що відбувається в цей момент? Дитина спостерігає, як поводяться батьки (авторитети). Дзеркальні нейрони фотографують поведінкову інформацію і відкладають її в пам'ять.

Уявіть, ніби мозок малюка розмірковує в цей момент: "Ага. Зрозумів. Якщо ти не згоден з чиєюсь думкою, значить потрібно кричати і погрожувати. Так роблять мої батьки, значить так правильно. Засвоїв "

Проходить деякий час. Кілька днів, якщо хочете. Виникає ситуація, коли дитина не згодна з думкою батьків. ЇЇ розум відразу згадує, як вони робили, коли були не згодні з її думкою. Вони обурювалися і сварилися. І тоді дитина починає обурюватися, кричати і тупотіти ногами. Адже так прийнято поводитись в цьому світі?

"Ні. Не так! "- вважають в цей момент його батьки.

Нічого собі! ДитинаКРИЧИТЬ на них! Цього не можна допускати. Це непослух. Доведеться покарати за це. І тоді все по новій повторюється: лайка, крики, шльопання по дупі і так далі. Дитина ще раз переконується, що якщо ти з кимось не згоден, значить потрібно голосно лаятися і бити.

Вона розуміє це так: "щоб відстояти свою думку і свої бажання, потрібно пригнічувати інших людей".

“Шкода, тільки, батьки виявилися сильнішими. Я був проти і, як годиться, почав на них кричати і обурюватися, але вони перекричали мене. Вони старші і сильніші. Тепер мені прикро і боляче. З моєю думкою не рахуються. Це не справедливо. Але я виросту і стану сильнішим!”

Отже, бажання і вчинки дитини, які не подобаються батькам, необхідно насильно придушувати. Чи не так? Чи не це називається правильним вихованням?

РОЗМОВА ДИТИНІ, РЕМІНЬ-БРЮКАМ!

Можна неозброєним оком побачити різницю: наскільки закомплексовані і злі люди у нас і наскільки розкуті і привітні в країнах, що не застосовують насильство над дітьми. Подумайте про це.

Зі спостереження, яке показує нам, як діти копіюють батьківську поведінку, можна винести кілька правил. Ними легко керуватися, щоб визначити, чому ми вчимо дітей, коли чинимо так чи інакше.

Ось ці правила:

Неповага породжує неповагу у відповідь, повага породжує у відповідь повагу;

Насильство породжує насильство у відповідь, доброзичливість породжує дружбу;

Егоїзм породжує егоїзм. Уважність до іншого обернеться уважністю у відповідь;

Якщо не прислухатися до думки дітей, вони вчаться НЕ чути вашу думку;

Примушення породжує несвободу. Невільник втече на свободу при першій же можливості.

Формула проста:

Поведінка А вчить дитину поведінки А, а поведінка Б вчить поведінки Б.

Неповага до думки і бажань дитини (егоїзм), вчить його неповазі до батьків і інших людей (егоїзму).

Виховання насильством- вчить насильству над іншими дітьми (не згоден - отримай по голові).

Примушення вчать дитину насильно примушувати інших.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень