A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальний заклад Пустомитівської міської ради "Інклюзивно-ресурсний центр"

Як безпечно допомогти дітям осмислити тему війни та миру: добірка книг із героями-тваринами

Дата: 29.05.2023 15:44
Кількість переглядів: 5

Повномасштабна війна та її наслідки активно впливають як на дорослих, так і на дітей. Однак, якщо батьки, здебільшого здатні осмислити свої переживання та прийняти реальність, дітям це зробити буває значно складніше через брак життєвого досвіду. У такому випадку в пригоді стануть історії про тварин, де на зрозумілих прикладах дорослі можуть пояснити синові чи доньці проблеми, з якими вони стикаються в житті, та допомогти відрефлексувати власні переживання.

  • Пси, які приручають людей (авторка: Олена Максименко)

Вік – 9+

У цій книзі головна героїня Мірка боїться собак. Дівчинка ходить до школи, однак одного дня вона чує перші вибухи та розмови батьків про небезпеку війни, бачить їхні вагання – їхати чи залишатися вдома. Загалом, Мірка переживає те, що переживають підлітки під час війни, а тому в її образі діти зможуть побачити себе.

  • Пес Патрон (авторка: Зоряна Живка)

Вік – 4+

Книжка допоможе поговорити про мінну безпеку. У ній обережно, щоб не налякати дитину, промальовані справжні вибухонебезпечні предмети. А подорож біографією та родоводом Пса Патрона допоможе батькам торкнутися складної теми в ігровій “безпечній” формі. Людина Патрона, “вожак зграї”, є співробітником Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Якось Михайло взяв пса з собою на роботу – так у Патрона розпочалася кар’єра сапера.

Книга завершується мрією про перемогу, відбудову міст, знешкодження всіх вибухонебезпечних предметів. Що є надзвичайно важливим, адже надія та мрія додають нам сили. У творі також є прекрасна ідея: для великих справ не потрібно бути великим за розміром. А отже – діти також можуть робити великі справи.

  • Муркиця загубилася (авторка: Ольга Купріян)

Вік – 4+

Розповідь починається зі сцени на вокзалі, де головна героїня Яся разом з мамою вирушають у подорож (як це сприймає дитина), вона ж еміграція (як це знає мама). Дівчинка, мама та їхня кішка прощаються з татом (тут чимало родин упізнають свій досвід). Коли поруч пролунав вибух, кішка злякалася – і загубилась. Через цей фрагмент історії батьки та діти можуть обережно пропрацювати власне відчуття “загубийки” (адже пошуки кішки в книзі – це фактично пошуки самого/самої себе). А потім відновити спокій і стійкість, коли у творі весь вагон вигукує “Слава Україні”, а люди запрошують одне одного після перемоги в гості, аби пити чай за домашніми рецептами.

  • Неймовірні історії Кота Бучика (авторка: Олена Фінберг)

Вік – 5+

Дітям легко ідентифікувати себе з тваринами. Для них безпечніше звучать історії (навіть страшні та складні), якщо їх розповідають пухнасті улюбленці. Сюжет про кота Буча – добра історія про домашнього кота, який пережив окупацію однойменного міста. Він:

  • оберігав дім від чужинців,
  • пішов разом із господарем на війну,
  • став справжнім фронтовим другом,
  • бачив смерть,
  • знає, що таке страх і підтримка.

Історії в книзі побудовані так, що з дитиною можна читати кожного дня одну з них.

  • Жерар-партизан (автор: Іван Андрусяк)

Вік – 5+

Під час війни ігри дітей змінилися: вони почали бавитися в партизанів, будувати блокпости тощо. Так діти намагаються осягнути все, що відбувається, і відреагувати. Звірята в книзі створюють свій партизанський загін, тож читачі можуть в ігровій детективній формі торкнутися складного досвіду. Під час читання діти перейматимуть особистості персонажів на себе та проживатимуть їхні пригоди, як-от:

  • стати розвідниками,
  • піти в мишачу тероборону,
  • вкрасти в орків танк,
  • взяти ворогів у полон.

Твір залишає відчуття легкості та турботи. Крім того, упродовж читання діти та дорослі можуть уявляти, як нас потайки захищають домашні улюбленці.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень