A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальний заклад Пустомитівської міської ради "Інклюзивно-ресурсний центр"

Клишоногість у дітей

Дата: 19.10.2023 11:04
Кількість переглядів: 5

Дитяча клишоногість – це вроджена патологія кісток і м’яких тканин стоп немовляти, яка розвивається внутрішньоутробно. Клишоногість можна виявити по УЗД майбутньої мами на терміні 8-12 тижнів вагітності. Вроджена клишоногість успішно лікується відразу після народження, інакше може призвести до інвалідності.

Огляд гімнастичних вправ і ЛФК для виправлення клишоногості в домашніх умовах

Вправи для лікування клишоногості слід застосовувати при перших ознаках патології. Відмова від лікування спричиняє загрозу розвитку серйозних наслідків, які потребують чималих зусиль для виправлення. Усунення деформації стопи або її корекція можливі в домашніх умовах.

Вправи для виправлення клишоногості дозволяють виправити дефекти на різних стадіях:

Масажування ніжок. Слід укласти малюка на спину, однією рукою візьміть за гомілковостопний суглоб, а другою рукою розправляйте стопу м'якими рухами назовні. Піднімайте зовнішній край стопи, опускайте внутрішній край. Покладіть на спину дитини, притисніть ноги до поверхні столу, утримуючи кісточку. Обхопіть стопу іншою рукою, щоб стопа розташувалася на долоні. Розвертайте стопу всередину, надаючи легке тиск пальцями на зовнішню сторону. Ця вправа за рахунок масованих рухів пальцями зворотного боку споти сприяє прогинанню стопи. Переклавши малюка на животик і зігнувши ніжки в колінах, легенько натискайте долонею на стопу, розвертайте всередину. Це рух тягне ахіллесова сухожилля і усуває підошовне згинання стопи.

Фізична культура включає крокову терапію і заняття з використанням різних предметів і тренажерів. Тренажер «шведська стінка» дозволяє опрацьовувати всі групи м'язів. Можна використовувати канат або гімнастичну палицю, покладену на підлозі. Сенс вправи - дитина проходить по снаряду з розведеними нарізно стопами. Ефективна гусяча ходьба в напівприсіді.

Бинтування ніжок при легкому ступені клишоногості проводиться еластичним бинтом після масажу, лікувальної гімнастики. Правильному перев'язування ніжок навчить фахівець. Слід уважно стежити за кольором пальців на ногах, при появі синюшності потрібно послабити бинт.

Метод гіпсування зарекомендував себе з хорошого боку. Ефективно виправляє патологію у новонароджених і дітей старшого віку. Застосування методу допомагає виправити захворювання, навіть коли є показання до операції. Після видалення гіпсу, для закріплення результату, робиться масаж, призначається фізіотерапія, ортопедичне взуття.

Взуття спеціальної конструкції купується після рекомендації ортопеда. Купити її можна в спеціалізованому магазині або пошити за особливим замовленням. Дія взуття направлено на недопущення відміни стопи в зовнішню сторону, дозволяє зафіксувати ногу в правильному, неспотвореному положенні.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень