A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальний заклад Пустомитівської міської ради "Інклюзивно-ресурсний центр"

Психологічний супровід дітей в умовах воєнного стану

Дата: від до Скинути

Коливання емоцій під час війни

Ментальний стан українців наразі дуже нестабільний. Зміни настрою від ейфорії до ненависті, від байдужості до оптимізму можуть виникати протягом одного дня. Важливо запам’ятати дві речі:

16:12 13.04.2023

Як допомогти дитині з аутизмом під час війни?

Аутизм – це стан, що характеризується всебічним дефіцитом соціальної взаємодії та спілкування. Діти з аутизмом більш чутливо реагують на війну та на зміни довкола. Тому, коли ви ведете дитину в укриття, треба враховувати її особливі потреби. Наприклад, брати навушники, якщо дратують звуки, чи ковдрочку, якщо дитині необхідно відчувати захищеність сенсорно. Діагноз аутизм означає, що батькам треба бути більш уважними до потреб своєї дитини й за першої можливості вивозити її з зони бойових дій.  Як правильно називати дітей з аутизмом? Яке звертання буде коректним? Коректно звертатися до дитини з аутизмом на ім’я або будь-яким іншим чином, яким ми звертаємося до всіх дітей. Якщо є необхідність акцентувати увагу на діагнозі дитини, то треба сказати: “Це Ліля, і в неї аутизм”.  Головне правило – хотіти бачити в людині людину й налагоджувати контакт. Не варто ображатися, якщо ви пригощаєте дитину цукеркою, а вона відразу не стає вашим найкращим другом. Можливо, за півгодини, за годину, якщо ви продовжуєте налагоджувати контакт, це станеться. Можливо, це станеться за тиждень. Але контакт обов’язково буде, тому що людям з аутизмом дуже бракує спілкування. Вони дуже хочуть контактів, хочуть комунікувати, дружити.

10:49 03.04.2023

Як травма війна впливає на дитячі травми або складні довоєнні психологічні стани?

Коли почалася війна, вона застала людей неочікувано, раптово. На той момент кожен був у якійсь своїй ситуації: хтось страждав від ПТСР, хтось від депресії, хтось мав проблеми у стосунках з рідними, на роботі тощо.

14:24 31.03.2023

Плекаємо толерантність або Як грати з «Мужньою іграшкою»

Ситуація війни вимагає від нас не лише стати більш терпимими (бо кожен у цю війну проживає свій трагічний, травматичний досвід), але і навчати дітей вже з дошкільного віку без остраху та остракізації конструктивно взаємодіяти з людьми, які як психічно, так і фізично мають обмежені функції. Не замовчувати, не ховатись від цієї теми, не катастрофізувати, а дати дитині чітке розуміння, як з цим бути.

11:45 30.03.2023

Як говорити з дітьми про смерть

Коли ми починаємо думати про цю тему, коли ми готуємо відповіді для дітей на тему смерті та Життя, коли ми знаходимося поряд з тими, хто зараз горює – наш ресурс, наша стійкість, наша турбота про себе – особливо важливі. Перш ніж починати говорити з дитиною на будь-яку складну тему – нам важливо зміцнитися - не тільки в знаннях, не тільки, в тому, у що ми віримо і в чому переконані, а ще й - поїсти, сісти зручно, бути емоційно стійким.

10:11 27.03.2023

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень